Pap Smear Testi Hakkında Her Şey ve tedavisi
Pap Smear Testi Hakkında Her Şey, HPV TESTİ, Erkeklere HPV testi, Kadınlara HPV testi, HPV tedavisi, HPV forum iyileşenler, HPVyi yendim, HPV den iyileşenler
Pap Smear Testi Hakkında Her Şey. Smear (yada Pap – smear) ‘ın bir sitolojik tarama yöntemi olarak ortaya konulması ile rahimağzı kanserinden (servikal kanserden) ölüm oranları nerede ise % 70 azalmıştır.
Halk içinde simir testi olarak bilinmektedir. Pap smear kontrol; displazi yada servikal intraepitelyal neoplazi (CİN) olarak malum serviksin kanser öncesi lezyonlarının doktorlar tarafınca daha kolay tanınıp tedavi edilmesine olanak vermektedir.
Büyük bir bayan gurubunu taramak için Pap-test kolay ve ucuz bir yöntemdir. Buna karşın yanlış negatiflik oranları (netice düzgüsel şeklinde olsa da aslen hastalık var) % 20 şeklinde yüksektir.
Smear testi 2001 yılından beri daha fazlaca Bethesda sistemi ile değerlendirilmekte ve tedavisi bu yeni sisteme bakılırsa planlanmaktadır.
Patoloji laboratuarları ise raporlarında bir karışıklığa sebebiyet vermemek için hem Papanikolau hem de Bethesta sınıflamasını beraber vererek değerlendirme yapmaktadırlar.
HPV Virüsü İçin bitkisel ürünler Kullanmak isterseniz
HPV virüsü hakkında öncelikle doktorunuza başvurmanız gerekir. Bitkisel ürünlerdende destek alabilirsiniz. Bitkisel ürünler hakkında geniş bilgi için ANTİBİYOKS sayfasından ürünler hakkında bilgi edinebilirsiniz. Bitkisel ürünler kullanıp etkisini faydasını gören ve iyileşenlerin açıklamalarını HPV TÜRKİYE FORUM sayfasından yorumları okuyabilirsiniz. Dilerseniz Sayfamızda yüksek riskli hpv virüsü hakkında araştırmaya ve yazılanları okumaya devam edebilirsiniz.
Simir testi kimlere yapılır, smear testi hanımlarda ne çoğunlukla yapılmalıdır?
Simir testi taramasına, 18 yaşlarında yada herhangi bir yaşta başlamış olan ilk cinsel ilişki ile başlanmalıdır.
Tüm seksüel etken bayanlara yılda bir uygulanması tavsiye edilmektedir. Herpes Simpleks Tip2 , HPV, CİN yada invazif kanser sebebi ile tedavi edilmiş hanımlarda smear 6 ayda yada gerektiğinde tabip önerisi ile daha sık yine edilmelidir.
Cinsel ilişkiye geç başlamış olan ve tek partneri olan, asla cinsel ilişkiye girmemiş hanımlarda Servikal kanser gelişme riski düşük olduğundan bu guruptaki hanımlarda smear bir yıldan daha geniş aralıklar ile yine edilebilir.
Kanser olmayan sebeplerden dolayı total histerektomi (rahim alınması ameliyatı) olmuş hanımlarda Pap –smear taraması her 3 yılda bir yapılmalıdır.
Eğer histerektomi ameliyatı esnasında rahim ağzı alınmamış ise (subtotal histerektomi) durumlarında ise düzgüsel hanımlarda şeklinde davranılıp yılda bir eğer risk yok ise smear testi tekrarlanmalıdır.
Smear (Simir) testi iyi mi alınır? Simir testi yapılmış tekniği nedir?
Smear ile rahim ağzı örneği alınması son aşama kolay, kolay bir yöntemdir ve ağrılı değildir. Dokuya zarar vermeyen ve acı uyandırmayan bir uygulamadır.
Alınma işlemi 10-20 saniye sürer. Çoğu zaman rutin jinekolojik muayene esnasında uygulanır .Muayenede vajinal spekulum takıldıktan sonrasında rahim ağzı (serviks) net olarak görülür.
Vajina ve serviks (rahim ağzı) çıplak gözle görülebilen lezyonlar(yaralar) açısından değerlendirildikten sonrasında yumuşak bir fırça (cervibrush) yada hususi bir spatula yardımı ile rahim ağzı bölgesinden salgı alınmaktadır.
Spatula kullanımı kolay ve konforlu olmadığı için günümüzde pek tercih edilmemektedir.
Rahim ağzından smear fırçası ile alınan sürüntü materyali olan salgı, lam denilen ince bir cam üstüne yayılıp, alınan hücrelerin cam yüzeye yapışması için alkol dolu bir kap içine konur yada üstüne yapıştırma özelliği olan bir sprey sıkılır, yada daha sağlıklısı içinde fiksasyonu elde eden bir sıvı bulunan hususi bir kaba konulur.
Fiksasyon denen bu işlem yapıldıktan sonrasında cam preparat hususi bir taşıma-saklama kabı içine konarak kısa sürede patolojiye gönderilir.
Patoloji laboratuvarında boyama işlemlerinden geçirilen cam, mikroskop altında incelenerek patolog yada patologlar tarafınca değerlendirilir. İnce yayma teknikle,
Human Papilloma Virus (HPV) tayini de yapılabilinir (HPV-DNA PCR tekniği).Sonuçlar 2-3 gün içinde rapor olarak çıkar.Bilhassa rahim ağzında yaranın varlığında (servikal aşınma) işlem sonrası kendiliğinden duran hafifçe kanama ve sancı olabilir.